Blair White: Ψυχική νόσος και τρανς μέσω ΤικΤοκ

 

Blair White: Ψυχική νόσος και τρανς μέσω ΤικΤοκ

(μετάφραση/επιμέλεια: Κωνσταντίνος Σύρμος)

Θέλω να συζητήσω μαζί σας σήμερα για κάτι που με τρομάζει εδώ και μερικά χρόνια και υποψιαζόμουν ότι συμβαίνει. Τώρα έχουμε τα δεδομένα για να το υποστηρίξουμε. Αυτό που εννοώ είναι η κοινωνική μετάδοση της ψυχικής νόσου στην κοινωνική πλατφόρμα TikTok και ειδικότερα ο καταστροφικός της αντίκτυπος στις έφηβες κοπέλες. Η έκρηξη και η δημοφιλία της αυτοδιάγνωσης, η διαπαιδαγώγηση της ψυχικής νόσου και η διαφήμιση των influencers, που χτίζουν το brand τους βασισμένο στις αυτοδιαγνωσθείσες ψυχικές νόσους, είναι διαδεδομένες στο TikTok. Αν έχετε την εφαρμογή, το έχετε δει, και αν δεν την έχετε, όπως εγώ που έχω αποκλειστεί, κάθε φορά που μπαίνω στο Twitter ή το Instagram κάποιος αναδημοσιεύει ένα βίντεο κάποιου, που δηλώνει ότι μέσα του υπάρχουν 17 άνθρωποι, διαθέτει 17 διαφορετικές προσωπικότητες ή βίντεο με κοπέλες έφηβες με τικς και σύνδρομο Tourette. Ξαφνικά, υπάρχει αυτή η έκρηξη στο σύνδρομο Tourette. Πολύ βολικό, σίγουρα.

Πράγματι, το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που οι γιατροί αναφέρουν ρεκόρ αριθμού έφηβων κοριτσιών, που καταφθάνουν και υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν κάποιο είδος τικ ή σύνδρομο Tourette. Δηλαδή, οι ίδιες φράσεις και λέξεις επαναλαμβάνονται από κορίτσια σε όλο τον κόσμο, τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Αμερική, χρησιμοποιώντας παρόμοιες εκφράσεις. Αυτό μας έκανε να σκεφτούμε ότι τα κοινωνικά μέσα έχουν μία σύνδεση με αυτά που συμβαίνουν. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται και άνθρωποι στο TikTok που προσποιούνται τα συμπτώματα αυτού του συνδρόμου Tourette ή τα τικ και τα προωθούν ως τάση, κάτι που αφήνει ένα πραγματικό πρόβλημα να γίνει μόδα στο διαδίκτυο. Πρέπει να τονίσω, πως δεν αρνούμαι την ύπαρξη αυτών των προβλημάτων ψυχικής υγείας, φυσικά και υπάρχουν. Οι άνθρωποι με τρανς προσωπικότητες είναι πραγματικοί άνθρωποι, όπως κι εγώ που είμαι ένας από αυτούς, υπάρχουν άνθρωποι με σχιζοφρένεια, με διπολική διαταραχή, με σύνδρομο Tourette.


Θέλω να ξεκινήσω αυτήν τη συζήτηση μιλώντας για τις έφηβες κοπέλες που προσδιορίζονται ως τρανς, γιατί φυσικά είναι η «ειδικότητά» μου. Συμβαίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα γνωστική ασυμφωνία εδώ. Πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν ότι αυτά τα τικς είναι μια κοινωνική μετάδοση, ότι οι άλλες ψυχικές διαταραχές που υποστηρίζουν οι έφηβοι ότι πάσχουν, είναι πραγματικά μια κοινωνική μετάδοση. Υπάρχουν άρθρα γραμμένα ακόμα και στην εφημερίδα «The New York Times», που ρωτούν γιατί όλα αυτά τα κορίτσια αποκτούν τικς από το TikTok, είναι κάτι που προφανώς είναι «μολυσματικό». Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους ίδιους ανθρώπους που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επί αυτόυ, είναι πολύ λιγότερο πρόθυμοι να αναγνωρίσουν ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους τρανς. Ότι πιθανότατα αυτό που συμβαίνει με αυτά τα κορίτσια είναι ότι ταυτοποιούνται ως τρανς μετά από «μολυσματική» επίδραση και αυτό προφανώς δεν είναι καλό, γιατί υπάρχει μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό στίγμα σε αυτό. Nα σημειώσω πως σε ορισμένες χώρες αυτό είναι παράνομο. Θεωρείται «μετατροπική θεραπεία» αν ένας θεραπευτής αμφισβητήσει με οποιονδήποτε τρόπο έναν ανήλικο, που αμφισβητεί την ταυτότητά του ως τρανς, ο θεραπευτής υποχρεούται να επιβεβαιώνει θετικά. Έχουμε όλα αυτά τα παιδιά που πείθονται ότι είναι τρανς μέσω του TikTok, θεραπευτές που δεν μπορούν να αμφισβητήσουν με οποιονδήποτε τρόπο αυτήν την κατάσταση και στη συνέχεια, μέσω αυτού του θεραπευτή, βρίσκονται σε μια πορεία για μη αναστρέψιμες χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες με ορμόνες.

Θα μπορούσαμε να αποτύχουμε περισσότερο με τα παιδιά; Πως πείθει το TikTok μια νεαρή ευκολόπιστη έφηβη ότι είναι τρανς; Πραγματικά εύκολα. Ουσιαστικά, η έννοια της λέξης «τρανς» έχει αλλοιωθεί στο σημείο που, αν είσαι διαφορετικός σε θέματα φύλου και ταυτότητας, τότε είσαι αυτόματα «τρανς», αυτό δείχνει πόσο πολύ έχει κατακερματιστεί αυτή η λέξη. Υπάρχουν έφηβοι που πιστεύουν ότι αν χρησιμοποιούν emojis ως αντωνυμίες, τότε είναι τρανς. Αυτό που κάποτε ήταν μια πολύ σπάνια και πραγματική διάγνωση για μια πολύ μικρή μερίδα του πληθυσμού, τώρα έχει γίνει μόδα στο TikTok, παρόμοια με τα τικ και τα διαχωριστικά χαρακτηριστικά προβλήματα προσωπικότητας.


-- Ας επικεντρωθούμε τώρα, στην επέμβαση για την μετατροπή από γυναίκα σε άνδρα, τη διπλή μαστεκτομή.

«Η επέμβαση στο στήθος δεν είναι περιορισμένη σε κάποια ομάδα ανθρώπων, δεν υπάρχει πρότυπο για το πώς πρέπει να φαίνεστε μετά την επέμβαση. Αυτό που κάνει τη ζωή τόσο όμορφη, είναι η ποικιλία στους ανθρώπους και όσοι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση στο στήθος δε διαφέρουν. Η επέμβαση στο στήθος δεν περιορίζεται σε ένα φύλο, μια έκφραση ή ένα στυλ. Δεν περιορίζεται σε μια εθνικότητα, μια κουλτούρα ή μια φυλή. Δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη μορφή ή μέγεθος. Όσοι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση, έχουν την ίδια ποικιλία όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος. Κάποιοι επιλέγουν θηλές, κάποιοι όχι. Κάποιοι έχουν ευθείς ουλές, κάποιοι καμπύλες. Κάποιοι δεν έχουν ουλές. Κάποιοι είμαστε θηλυκοί, κάποιοι αρσενικοί, κάποιοι ανδρόγυνοι. Το μόνο πράγμα που όλοι μοιραζόμαστε πραγματικά είναι η ελευθερία. Η επέμβαση στο στήθος δεν περιορίζεται σε ένα φύλο, μια έκφραση ή ένα στυλ.»

(απομαγνητοφωνημένο κείμενο από διαφημιστικό βίντεο)


Αυτό το βίντεο είναι τόσο διαδεδομένο και περιέχει το πιο ανεύθυνο μήνυμα σχετικά με μια μόνιμη επέμβαση ως αποτέλεσμα, που μπορώ να φανταστώ. Η διαφήμιση θα έπρεπε απολύτως να περιορίζεται σε ένα πράγμα, στην ωριμότητα. Θα έπρεπε να απευθύνεται σε ενήλικες γυναίκες, που αναζητούν τη μετατροπή σε άνδρα και φυσικά στις γυναίκες που έχουν υποστεί καρκίνο του στήθους ή διάφορες ασθένειες. Καταλαβαίνετε τι εννοώ∙ και όχι σε οποιοδήποτε έφηβο κορίτσι που ανοίγει το κινητό της, που ίσως νιώθει άβολα με το αναπτυσσόμενο ακόμη σώμα της και βλέπει αυτήν τη συγκινητική διαφήμιση, να της λένε ότι δεν είναι περιορισμένη σε ένα φύλο, σε μια έκφραση ή ένα στυλ. Πόσο επικίνδυνο γίνεται αυτό;


Είναι προφανές για εμένα, ως ενήλικας που έφτασε στο συμπέρασμα ότι είμαι τρανς μέσα από χρόνια συνειδητοποίησης, σκέψης και πολλών χρόνιων δυσκολιών, ότι η τρανσεξουαλικότητα έχει γίνει ο νέος Ίμο. Μπορείτε να γελάσετε με αυτό, μπορείτε να το αγνοήσετε, αλλά είναι η αλήθεια. Κάθε γενιά έχει μια τάση, ένα φαινόμενο. Ωστόσο, στο παρελθόν, οι άνθρωποι μπορούσαν να ξεπεράσουν αυτό το φαινόμενο της γενιάς τους, με μοναδική αρνητική επίπτωση ένα κακό κούρεμα και ίσως μερικά επιπλέον μπλουζάκια των αγαπημένων τους συγκροτημάτων, που θα φορούσαν στο κρεβάτι τους τη νύχτα. Το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί ήταν να είσαι Ίμο και να κόβεις τον εαυτό σου, αυτό ήταν πραγματικά το χειρότερο που θα μπορούσες να πάθεις. Όμως, οι αρνητικές επιπτώσεις και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των φαινομένων, δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Αυτά τα φαινόμενα δεν ενισχύονταν από τους ενήλικες γύρω από τα παιδιά. Τα παιδιά Ίμο, δεν έκοβαν τις φλέβες τους με την υποστήριξη των ενηλίκων. Τα παιδιά τρανς κόβουν τα στήθη και τα γεννητικά τους όργανα με την υποστήριξη των ενηλίκων.

Ένα από τα πιο τρομακτικά φαινόμενα στο TikTok, είναι οι ενήλικες που προσπαθούν απεγνωσμένα να πείσουν τα παιδιά ότι είναι τρανς. Ο Jeffrey Marsh είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και περίφημους ακτιβιστές τρανς και ασεξουαλικής ταυτότητας, στην εφαρμογή του TikTok, τον οποίο υποστηρίζει ο αλγόριθμος και έχει λάβει και χρήματα από εταιρείες προϊόντων υγιεινής − κυρίως από εταιρείες προϊόντων εντομοκτονίας − κάτι το οποίο είναι αηδιαστικό και παράξενο. Είναι πολύ δημοφιλής στην κοινότητα, αποτελεί πρότυπο στην κοινότητα και συχνά προσπαθεί να επικοινωνεί με παιδιά μέσα από τα βίντεο του.


Jeffrey Marsh: «Θέλω να μιλήσω με τα παιδιά. Το βιολογικό φύλο είναι ψευδές».


Έτσι, όχι μόνο διανέμει αντικειμενικά παραπλανητικές πληροφορίες – δεν αναφέρομαι σε αυτό που οι αριστεροί οραματιστές αποκαλούν ψευδείς πληροφορίες, που απλώς σημαίνει πληροφορίες που δεν μου αρέσουν – αλλά να λέει στο παιδί, ότι το βιολογικό φύλο δεν είναι πραγματικό, αυτό είναι απλά μία χαζή πληροφορία, είναι σαν να λες ότι δεν βλέπουμε στον ουρανό το μπλε. Επίσης, στοχεύει συγκεκριμένα στα παιδιά για ιδιωτικές συζητήσεις.

Jeffrey Marsh: «Οι γονείς σας έκαναν λάθος, μπορείτε να το πείτε έτσι. Γι’ αυτό έφτιαξα ένα patreon, για να μπορούμε να μιλήσουμε γι' αυτό, να συνδεθούμε με έναν ιδιωτικό τρόπο, να μιλήσουμε μεταξύ μας με έναν τρόπο που δεν θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, στα σχόλια ενός βίντεο όπως αυτό. Νομίζω ότι ο καθένας από εσάς είναι αξιόλογος και σημαντικός και θέλω να περάσω περισσότερο χρόνο σε επαφή μαζί σας.»

Τι τρελό! Οι χειρουργοί που επωφελούνται από τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται, στο TikTok κτίζουν επίσης πελατεία μέσω της εστίασής τους στους ανηλίκους. Ο δρ. Sidib Gallagher, είναι δημοφιλής influencer στο TikTok, έχει πραγματοποιήσει διπλές μαστεκτομές σε ασθενείς μόλις 13 ετών. Έγινε γνωστός δημιουργώντας εντελώς παράξενα βίντεο με στόχο τους ανηλίκους.

«Εδώ στο χειρουργείο Gallaher Herpes, απλά μας στέλνετε ένα μήνυμα. Μπορείτε να οργανώσετε μια ολόκληρη συνεδρία, να ρυθμίσετε το μεγαλύτερο μέρος της επέμβασης, χωρίς να μιλήσετε με κανέναν τηλεφωνικά. Θα πραγματοποιήσουμε μια συνεδρία μέσω βίντεο αργότερα, εσείς απλώς μας στέλνετε μήνυμα σε αυτόν τον αριθμό».



Αηδιαστικό δεν είναι; Ας μετρήσουμε τις πλευρές, τις δυνάμεις, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν τα παιδιά ότι είναι τρανς. Έχουμε αυτούς τους influencers, έχουμε αυτούς τους χειρουργούς που εμφανίζονται στο TikTok, έχουμε τα σχολικά συστήματα, που τώρα διδάσκουν την ταυτότητα φύλου και φυτεύουν αυτόν το σπόρο της αμφιβολίας στο μυαλό των νέων παιδιών. Έχουμε τον αλγόριθμο που προωθεί τέτοια βίντεο. Όλα αυτά τα πράγματα αποτελούν μια αδιάκοπη ροή πληροφοριών, που επηρεάζει εντελώς τη ζωή αυτών των παιδιών, Το TikTok, δεν πείθει απλά αυτά τα παιδιά ότι είναι τρανς, αλλά προκαλεί, επίσης, τη διαταραχή αποσύνδεσης της ταυτότητας, τη διαταραχή αίσθησης του περιορισμού. Όλα αυτά τα πράγματα, όμως, δεν έχουν τις ίδιες συνέπειες. Τα παιδιά που πείθονται ότι είναι τρανς, υποβάλλουν το αναπαραγωγικό τους σύστημα σε απόλυτη καταστροφή από τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων, που τους πείθουν οι γιατροί και οι θεραπευτές ότι είναι ασφαλή για να τα χρησιμοποιήσουν. Καθίστανται στείροι για ολόκληρη τη ζωή τους, τα σώματά τους αλλάζουν μόνιμα. Και πάλι θα το πω, η γενιά μου ήταν απλώς Ίμο. Μερικοί από αυτούς άφησαν ορισμένα σημάδια στο σώμα τους, τα οποία είναι αρκετά άσχημα αλλά μπορούν ακόμα να κάνουν παιδιά.

Υπάρχει μια πιο σκοτεινή και κυνική συνιστώσα στην κοινωνική μόλυνση των ψυχικών νοσημάτων και της ταυτότητας των τρανς στο TikTok, και αυτό είναι το γεγονός ότι αυτό ακριβώς θέλει η Κίνα, να καταναλώνουν τα παιδιά μας αυτό το περιεχόμενο. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που συζήτησα στην εκπομπή του Joe Rogan, γιατί το θεωρώ τόσο σημαντικό. Η Κίνα πράγματι μηχανεύεται τον αλγόριθμο στην Αμερική, ειδικά για να προκαλέσει έναν καταιγισμό επίδρασης στους νεαρούς, με την ιδεολογία αυτή να κάνει τα παιδιά να επικεντρώνονται σε πράγματα όπως η ταυτότητα φύλου και το να αμφισβητούν το φύλο τους και να έχουν ένα εκατομμύριο σεξουαλικές κατευθύνσεις, ενώ τα παιδιά των κινέζων μαθαίνουν πως να προοδεύουν στο σχολείο, πως να πάρουν τέλειους βαθμούς. Είναι πραγματικά ιδιοφυΐες.  Βρισκόμαστε πράγματι σε Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα.

Δεν είμαι γονιός, οπότε δεν πρόκειται να σας πω πως να ανατρέφετε τα παιδιά σας. Δεν πρόκειται να σας πω ότι δεν πρέπει να επιτρέπετε στα παιδιά σας να χρησιμοποιούν το TikTok, αλλά θα πω ότι εάν ήμουν γονιός, δεν θα επέτρεπα στο παιδί μου να χρησιμοποιεί το TikTok. Θα είχα σημαντικές συζητήσεις με τα παιδιά μου για τον «υπνωτισμό» που λαμβάνει χώρα στον πολιτισμό μας. Βλέπω μια τακτική που ακολουθούν πολλοί γονείς, ιδίως οι γονείς που ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα και είναι συντηρητικοί, ότι αποφεύγουν να μιλούν εντελώς για το φύλο με τα παιδιά τους, δε μιλούν καθόλου για την ιδεολογία του φύλου ή τη σεξουαλικότητα με τα παιδιά τους και δεν πιστεύω ότι αυτό είναι ο σωστός τρόπος. Εάν δεν το κάνετε εσείς, ο αλγόριθμος του TikTok, η δημόσια εκπαιδευτική σχολική πολιτική, που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ένα απόλυτο χάος, θα το κάνουν. Πιστεύω ότι εάν ενημερώσετε το παιδί σας για τις δυνάμεις που προσπαθούν να το υπνωτίσουν, που προσπαθούν να το εξουδετερώσουν, που του λένε ψέματα, πιστεύω ότι πολλά παιδιά θα το αντιληφθούν. Πιστεύω, επίσης, ότι η υπερβολική ιατρικοποίηση των νέων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν συμπεριφορικές διαταραχές μεταξύ των παιδιών, αλλά φαίνεται ότι κάθε παιδί που έχει κακή συμπεριφορά στην τάξη, που είναι λίγο υπερβολικό ή δραστήριο, ξαφνικά παίρνει ένα χάπι, είναι ξαφνικά σε φαρμακευτική αγωγή και έχει κάποια μορφή διαταραχής. Αντί να είναι απλώς ένα παιδί, που… είναι παιδί.

Δεν είναι μυστικό ότι δεν είχα μια χαρούμενη παιδική ηλικία. Είχα μια αρκετά δύσκολη ζωή. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου συνέβαιναν πολλά άσχημα πράγματα, μερικά από τα οποία δεν έχω ακόμη θίξει και δεν έχω αποκαλύψει σε εσάς, γιατί είναι τόσο τραυματικά. Και ως αποτέλεσμα με έκαναν να ήμουν ένα παιδί που ήταν πολύ καταθλιπτικό, ήμουν ένα παιδί που ήταν πολύ λυπημένο, δεν ήμουν ένα παιδί που ήταν ενθουσιώδες και χαρούμενο. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του περιβάλλοντός μου, τα πράγματα που συνέβαιναν στο σπίτι μου είχαν αντίκτυπο στην ευτυχία μου. Οι ενήλικες στη ζωή μου είχαν την επιλογή να αλλάξουν αυτό το περιβάλλον, να αυξήσουν την ευτυχία μου, αλλά αντ' αυτού – και το έχω πει αυτό,  η μητέρα μου νομίζω είχε τις καλές της προθέσεις και νομίζω ότι είναι καλός άνθρωπος − αντί να αναλάβει την ευθύνη για τα αρνητικά πράγματα που συνέβαιναν στο σπίτι μου και τους τρόπους με τους οποίους τραυματιζόμουν, αποφάσισε να με πάει σε θεραπευτή που προσπάθησε να μου δώσει ένα σωρό χάπια. Θυμάμαι να με συνταγογραφούν για ΔΕΠΥ και άλλες τέτοιες διαταραχές, που δεν είχα στην πραγματικότητα, ως οκτώ, εννιά χρονών. Απλώς επειδή ήμουν ένα παιδί λυπημένο. Βλέπω το ίδιο πράγμα να συμβαίνει με πολλά παιδιά, που παίρνουν φάρμακα, ορμόνες, και ιατρικοποιούνται για πράγματα που μπορεί να εξαλειφθούν με τον χρόνο ή να διορθωθούν από τους γονείς, εάν αναλάβουν την ευθύνη ή αν τα παιδιά αυτά αποσυνδεθούν από το διαδίκτυο.

Πιστεύω, πραγματικά, ότι αυτή η περίοδος της ιστορίας θα μελετηθεί ως μία περίοδος εμμονής και παραφοράς με την ιατρικοποίηση, ότι όλοι έπρεπε να παίρνουν χάπια συνεχώς. Κάθε φορά που ανοίγεις την τηλεόραση, βλέπεις διαφήμιση για αντικαταθλιπτικό για αυτό και για το άλλο. Δε λέω ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν επωφελούνται από αυτά, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που παίρνουν χάπια, αντί να προσπαθούν να διορθώσουν τις ζωές τους ή πολλοί γονείς που βάζουν τα παιδιά τους σε αυτή τη διαδικασία των φαρμάκων, αντί να προσπαθούν πραγματικά να τα βοηθήσουν, είναι πιο εύκολο να τα στείλουν σε γιατρό. Είναι μια τρελή, τρελή κοινωνία.


Προτάσεις